این روزها هر جایی که صحبت از تغییرات باشد، تحول دیجیتال در فرآیندهای کسب و کار و همچنین دیگر امور جامعه، با اغراق زیادی خود را نشان میدهد. گویی همه، از جمله مدیران و حتی کارکنان، به این نتیجه رسیدهاند که راه ادامه دادن و نماندن، ایجاد تحول دیجیتال است و جواب تمامی سوالات در این مفهوم نمایان شده است.
در این متن از وبلاگ دلفین، در نظر داریم تا تحول دیجیتال در فرآیندهای کسب و کار، بهویژه آنها که با ناوگان خودرویی در ارتباط هستند را با هم بررسی کنیم. اگر شما هم به این موضوع علاقه دارید، با ما همراه باشید.
ارتباط تحول دیجیتال و راهکارهای مدیریت ناوگان خودرویی
همیشه ابتداییترین سوالاتی که برای افراد پیش میآید، این است که چرا باید دو مفهوم را با هم بررسی کرد. مثلا در این مورد، ارتباط تحول دیجیتال با مدیریت ناوگان خودرویی و راهکارهایی که ارائه داده است، چیست؟ میتوان گفت که خودرو یکی از اختراعات بشریت است که بیشترین تغییر را در زندگی ما ایجاد کرده است. سرعت زندگی با روی کار آمدن آنها، بهشکلی باور نکردنی، بالا رفته است.
مسافرتهایی که تا قبل از آمدن خودرو، ماهها و حتی سالها طول میکشید، در مدت زمان چند ساعت پیش میرفت و دیگر لازم نبود که افراد مدت زمان زیادی را صرف رفتوآمد کنند. این موضوع در فرآیند توسعه نیز ادامه پیدا کرد. توسعه و تغییرات هر آنچه که به خودرو مربوط میشود، تحولی اساسی در تمامی کسبوکارها ایجاد کرده است.
به همین دلیل هم توجه به آن و رصد کردن مسیر آن میتواند بخش زیادی از دانش مربوط به تحول دیجیتال در فرآیندهای کسب و کار را در اختیار ما قرار دهد. راهکارهایی که توسط سامانهی مدیریت ناوگان ارائه میشود، ابتداییترین قدمها برای ایجاد تحول دیجیتال در فرآیندهای کسب و کار است. دیجیتالی کردن اموری چون ثبت دادهها، اتومات کردن فرآیندهای مربوط به نگهداری دادهها و حتی تحلیل سیستماتیک آنها، مواردی هستند که بهعنوان قدمهای اولیه برای ایجاد تحول دیجیتال تلقی میشوند.
حتما این را میدانید که شما باید ابتدا دادههای کاغذی خود را دیجیتال کنید تا بتوانید دیجیتالی تصمیم بگیرید و عمل کنید. پس قدم اول را با راهکارهای سامانهی مدیریت ناوگان بردارید.
مطالب مرتبط: بلوغ تحول دیجیتال با کاهش حوادث رانندگی
سامانهی مدیریت ناوگان خودرویی و ایجاد تحول دیجیتال در سازمان
برای روشن شدن ارتباط این دو موضوع با یکدیگر، بهتر است که عملکرد سامانهی مدیریت ناوگان را از نظر بگذرانیم.
اگر روند قدیمی سازمان را مرور کنیم میبینیم که خودروهای سازمانی با توجه به آنچه در اسناد کاغذی درج شده است، وظیفهی خود را دریافت میکنند. مبدا و مقصد نیز در همین اسناد ثبت شده و هیچ راهی برای کنترل رانندگان در مسیر وجود ندارد، جز اینکه با آنها تماسهای تلفنی گرفته شود.
اگر از این بخش که اندازهگیری بارهای خودروها، دماهای یخچال و حتی مدیریت سرویسهای نگهداری و تعمیرات خودرو، بهکلی عبور کنیم، میبینیم که حتی همین مدیریت کردن خودرو از مبدا تا مقصد در هالهای از ابهام و با خطاهای بسیار صورت میگیرد.
حالا تمامی فرآیند را با حضور سامانهی مدیریت ناوگان خودرویی در نظر بگیرید.
خودرو با توجه به میزان مهارت راننده، به رانندهی خاصی تعلق گرفته و در سامانه ثبت میشود. پس از ثبت شدن خودرو در سامانه، هر رویدادی که برای خودرو رخ دهد، بهصورت لحظهای در سامانه ثبت میشود. وقتی خودرو مبدا را ترک میکند ساعت ترک کردن مبدا و سپس تمامی دادههایی که توسط خودرو تولید میشوند، بهطور لحظهای ثبت میشود.
از جمله دادههایی که میتوانید در لحظه ثبت کنید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شما در سامانه متوجه میشوید که دقیقا چه کسی الآن در حال کار کردن با کدام خودروی سازمانی است.
- زمان ترک مبدا، یعنی سازمان را بهصورت لحظهای و دقیق میتوانید در سامانه مشاهده کنید.
- زمان ترک سازمان، میتوانید تمامی دادههای تولیدی توسط خودرو را چک کنید.
- تمامی سرویسهای نگهداری و تعمیرات خودرو ثبت میشود.
- میزان سوخت داخل باک خودرو، هنگام خروج از سازمان، ثبت میشود.
- میزان سلامت خودرو، با امکان دیاگ از راه دور، بررسی میشود.
- زمان روشن شدن خودرو و تغییر وضعیت سوئیچ، بهطور لحظهای و دقیق ثبت میشود.
- در مسیر، موقعیت جغرافیایی خودرو، بهصورت لحظهای و دقیق ثبت میشود.
- تمامی عملکردهای راننده، از جمله: سرعت غیرمجاز، ترمزهای شدید و خیلی شدید، گردشهای و شتابهای ناگهان، ثبت میشوند.
- در صورت تصادف کردن خودرو، لرزشها ثبت شده و تصادف و شدت آن، بهصورت هشدار، ارسال میشود.
- آهنگ مصرف سوخت در مسیر، به صورت نموداری قابل مشاهده است.
- در صورت خراب شدن خودرو در مسیر، دکمهی S.O.S فعال در خودرو، راننده را به نزدیکترین امداد جادهای وصل میکند.
- زمان رسیدن خودرو به مقصد، بهشکل دقیق در سامانه ثبت میشود.
- پارامترهایی چون، وزن بار خودرو، دمای یخچال خودرو و شیب هنگام تخلیه بار، نیز قابل بررسی هستند.
با توجه به آنچه در این بخش بیان شد، کلیهی دادههای کنترلی و مدیریت بدون دخالت انسان، ثبت شده و میزان خطای آنها نیز به حداقل میرسد.
مطالب مرتبط: اولین و مهمترین مزایای تحول دیجیتال، کاهش هزینهی سازمانی
تصمیمگیریهای دیجیتالی با تحول دیجیتال در فرآیندهای کسب و کار
آنچه که تصمیمگیریهای سازمانی را با اثربخشی بیشتری روبهرو میکند، دادههای دقیق و بهموقع است. دستاورد تحول دیجیتال برای سازمانها، تصمیمگیری بر اساس دادههای واقعی است. در واقع، شاید درست نباشد عبارت تصمیمگیری دیجیتالی را استفاده کنیم، اما ما به این دلیل این نام را برای تصمیمگیریهای سازمانی در نظر گرفتهایم، که ورودی تصمیمات، دادههای دیجیتالی است که بدون دخالت نیروی انسانی ثبت شده است.
بهعبارتی این مدیران هستند که با رصد کردن دادههای نرمافزاری و موبایلی، میتوانند تصمیمات بدون خطایی را در سازمان رقم بزنند.
ویژگی دادههای دیجیتالی چیست؟
اگر به اصل ماجرا، یعنی تصمیمگیری در سازمان فکر کنیم، به این موضوع میرسیم که باید این تصمیمات بر اساس دادههایی درست و دقیق باشد. دادههایی که بهموقع و بهاندازه باشند و بتوانند مدیران را به هدفی که میخواهند برسانند. اما این دادهها برای اینکه بتوانند دقیقا هدف سازمانی را طی کنند باید ویژگیهای خاصی داشته باشند.
بهعبارتی میتوان به این نکته اشاره کرد که، تحول دیجیتال در فرآیندهای کسب و کار باید دقیقا از زمان تولید دادهها صورت گیرد و تا نهایت کار، یعنی نتیجهی تصمیمگیری خود را نشان دهد. امروز با تغییراتی که در دنیای کسبوکارها ایجاد شده است، تفکر سنتی و تولید دادهها به روش سنتی، کارساز نخواهد بود.
در ادامه ویژگیهای دادههای حاصل از تحول دیجیتال در فرآیندهای کسب و کار را بررسی خواهیم کرد:
- اولین و مهمترین ویژگی این دادهها این است که بسیار دقیق هستند. دیگر هیچ دادههای با آزمون و خطا ثبت نمیشود. دادهها بر اساس عملکردهای واقعی خودرو و کارمندان در سامانه مینشیند.
- دومین ویژگی این دادهها این است که علاوه بر دقیق بودن، بسیار بهموقع هستند. بهعبارتی اینچنین نیست که مدیرانی نیازمند دادهای برای تصمیمگیری باشند، اما دادهها در دسترس نباشند. به این دلیل که کلیه اطلاعات، بهصورت لحظهای ثبت میشوند، دیگر عذری بهعنوان عدم دسترسی وجود ندارد.
- سومین ویژگی دادههای دیجیتالی این است که به هر کس به اندازهی نیازش داده تعلق میگیرد. بیایید این بخش را با یک مثال پیش برویم. شما اگر مدیر حملونقل یک سازمان باشید قطعا، جنس دادههایی که نیاز دارید با کسی که مدیر بالادستی شماست، خیلی متفاوت است. شما به جزئیات بیشتری برای هماهنگی امور شرکت، نیازمند هستید اما مدیر بالادستی شما، کافی است که شمایی کلی از اطلاعات و اشکال ببیند. لازم نیست تمام اعداد را با جزئیات مشاهده کند. این سطح دسترسی را تنها با تحول دیجیتال میتوان در سازمان ایجاد کرد.
- چهارمین ویژگی دادههای دیجیتالی این است که لازم نیست برای تحلیل آنها دست به دامان نرمافزارها و یا ابزارهای دیگری شوید. کافی است که نرمافزار فعلی را با نرمافزارهای تحلیلی خود یکپارچه کنید، دیگر حتی برای دریافت نمودارها هم لازم نیست زحمت زیادی به دوش بکشیم. فقط چند کلیک لازم است و ناگهان نمودار جلوی چشمان شما خواهد بود. این سرعت تنها با دادههای دیجیتالی، فراهم میشود.
مطالب مرتبط: ۱۱ روند تحول دیجیتال در سال ۲۰۲۲ با تمرکز بر صنعت خودرو
مزایای تحول دیجیتال در فرآیندهای کسب و کار
در این بخش میخواهیم به مزایایی اشاره کنیم که تحول را برای سازمانها بههمراه دارد.
- اتوماسیون آسان فرآیندها را میتوان با دیجیتالی کردن سیستم انجام داد. فرآیندهای شما را ساده میکند و ارتباطات را بهبود میبخشد. این موضوع نشان میدهد که دادهها بهصورت لحظهای ثبت میشوند.
- ایمنی خودرو را بهبود میبخشد، زیرا میتواند دادههای حیاتی را از طریق عیبیابی و حسگر روی خودرو جمعآوری کند که توسط نرمافزار پردازش میشود تا گزارشها، اعلانها و هشدارها را بهطور خودکار ارسال کند. خطر خرابیها و حوادث احتمالی را کاهش میدهد.
- ایمنی و کارایی راننده را بهبود میبخشد، زیرا رفتار راننده را میتوان با دادههای تولید شده توسط سنسورها و ورودیهای دوربین کنترل کرد. اقدامات اصلاحی را میتوان در زمان مناسب انجام داد. برای بهبود رفتار و انطباق راننده میتوان آموزش مجدد کارکنان را آغاز کرد.
- استفاده بهتر از داراییها با استفاده از نرمافزار امکانپذیر است. برنامهریزی مسیر بهینه منجر به حداکثر استفاده از منابع، صرفهجویی در انرژی، زمان و هزینهها میشود. ویژگی Geofencing یک مزیت اضافی برای مدیران ناوگان در اینجا است.
- تجربهی بهتر مشتری، نتیجهی کارایی و نظارت است که توسط نرمافزار FMS بهدست آمده است. گزارشهای تحلیلی و روشنگر به مدیران در اصلاح و بهبود سیستم و فرآیند کمک میکند.
- یکپارچهسازی که توسط نرمافزار ارائه شده است، به جریان یکنواخت اطلاعات، به مدیران کمک میکند.
بهعنوان یک جمعبندی نهایی باید گفت
تحول دیجیتال در فرآیندهای کسب و کار امروز دیگر الزامی است. اینچنین نیست که بگوئیم بهتر است که تحول دیجیتال را مدنظر داشته باشید. ما میگوییم برای زنده ماندن، باید متحول شوید.
منبع: