کنترل سوخت مصرفی و کاهش هزینههای سوخت، موضوع جدیدی نیست، اما کماکان از اهمیت زیادی برخوردار است. مدیران نقلیه و صاحبان کسبوکار، همواره به دنبال کشف فرمولی مخفی برای بهبود مصرف سوخت هستند. در این متن ما به شما این فرمول مخفی را معرفی میکنیم. با تجهیز ناوگان سازمانی خود به ردیاب خودرو و کنترل از راه دور آنها به وسیله سامانه مدیریت ناوگان، میتوانید هزینههای سازمانی را کنترل کرده و تا حد زیادی تمامی هزینهها، از جمله هزینه سوخت مصرفی را کاهش دهید.
کنترل سوخت مصرفی با استفاده از سامانه ردیابی
در سازمانهایی که خودرو عنصر اصلی فرآیندهای سازمانی به حساب میآید، سوخت مصرفی نیز اثرگذارترین عامل بر افزایش هزینههای سازمانی است. در نتیجه مدیریت آن میتواند هزینهها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. سامانه مدیریت ناوگان و ردیابی خودرو، یک راهکار دائمی در مدیریت صحیح میزان سوخت مصرفی است.
“سوال اصلی این است، ردیاب ماشین و نرمافزار کنترل از راه دور، چگونه در کنترل سوخت مصرفی به مدیران کمک میکند؟”
در ادامه ماتریس کنترل سوخت مصرفی با استفاده از سامانه ردیابی را میتوانید مشاهده کنید.
توضیح ماتریس کنترل سوخت مصرفی
اگر نیازمند اطلاعات مربوط به میزان سوخت باقیمانده در باک خودرو هستید، 3 راه کلی پیش روی شماست:
- میتوانید از سنسور سوخت استفاده کنید. این سنسور در داخل باک سوخت خودرو قرار میگیرد و میزان سوخت باقیمانده را گزارش میهد. البته در این مورد شما با یک چالش روبهرو هستید، اینکه باید خودروی شما حتما خودروی سنگین باشد که سنسور سوخت بتواند در باک خودرو قرار گیرد.
- اگر خودروی شما از دسته خودروهای سنگین نیست، میتوانید از ردیاب پیشرفته با قابلیت اتصال به شبکه CAN و پورت OBD استفاده کنید. کلیه اطلاعات مربوط به میزان سوخت باقیمانده بر روی شبکه CAN قرار دارد و میتوان با اتصال یک ردیاب به شبکه CAN خودرو، به این اطلاعات دست پیدا کرد.
- همچنین میتوان اطلاعات سوخت باقی مانده در باک را از سیم پشت آمپر خودرو نیز دریافت کرد.
اگر نیازمند اطلاعات مربوط به میزان سوخت مصرفی هستید، میتوانید به یکی از روشهای زیر عمل کنید:
- از ردیابی با قابلیت اتصال به شبکه CAN خودرو استفاده کنید. یکی از اطلاعات موجود بر روی این شبکه، میزان سوخت مصرف شده است.
- میتوانید اطلاعات موجود بر روی سامانه را با دادههای مربوط به ویژگیهای خودرو ترکیب کنید و میزان سوخت مصرفی را با فرمول تعیین شده به صورت دستی محاسبه کنید. البته این دسته از اطلاعات دقت بالایی ندارد و تنها به صورت تقریبی میتواند اطلاعاتی کلی در اختیار شما قرار دهد.
این مطلب برایتان مفید خواهد بود:
بکارگیری سنسور سوخت و همچنین ماژول کنترل مصرف سوخت با استفاده از سامانه مدیریت ناوگان
آنچه باید بدانید تا بتوانید میزان سوخت مصرفی را مدیریت کنید
سوخت مصرفی از بنزین گرفته تا گاز و گازوئیل، هر سه ورودی سازمان شما به شمار میآید. شما به ازای ورودیای که دریافت میکنید باید خروجی مورد انتظاری نیز داشته باشید. برای سنجش میزان تطابق خروجی به ورودی، مدیر نقلیه نیازمند یک سری اطلاعات پایهای است. از جمله این اطلاعات، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باید از میزان مصرف ناوگان خودرویی در داخل و خارج از شهر آگاهی داشته باشید.
- باید میزان هزینه هر خودرو به ازای هر کیلومتر مسافت طی شده را به طور دقیق محاسبه کنید. این هزینه تنها سوخت مصرفی نیست، بلکه هزینه استهلاک خودرو را نیز شامل میشود.
- باید بدانید که نوع رانندگی رانندگان شما چگونه است و میزان تأثیری که بر مصرف سوخت میگذارند چقدر است.
اهمیت کنترل سوخت مصرفی در سازمانها
به دلایل زیر در سازمانها وجود یک سامانه کنترل سوخت مصرفی الزامی است:
- شما نیازمند بهبود دادههای دریافتی خود هستید. در روشهای سنتی میزان سوخت مصرفی با توجه به گزارشات دستی رانندگان و بدون در نظر گرفتن کارکرد واقعی خودرو ارائه میشود. اما در روشهای مدرن، کارکرد دقیق خودرو و دادههای واقعی، تعیین کننده میزان سوخت مصرفی ارائه شده به رانندگان است. دیگر هیچ خطای انسانی وجود ندارد و تصمیمگیریها بر اساس دادههای دقیق، بهموقع و به اندازه سیستم است.
- حتی اگر میتوانید ماهیانه ۱۰۰ هزار تومان از هزینه سوخت مصرفی کم کنید، باید این کار را انجام دهید. امروزه بالا رفتن هزینههای سازمانی و مانیتور نکردن روند این افزایش، میتواند عامل ورشکستگی یک سازمان باشد. شما با کنترل دائمی سوخت مصرفی خودروها، زمان سوختگیری ناوگان خودرویی، آهنگ مصرف سوخت و زمان خالی شدن باک خودروها به راحتی میتوانید عدم تطابقها را تشخیص داده و پیش از هزینهافزا شدن، آنها را برطرف کنید.
- باید از سرقت سوخت مصرفی جلوگیری کنید. این بخش را با یک مثال توضیح میدهیم. تصور کنید که خودروهای شما بدون نظارت دقیق، میزان سوخت مصرفی ثابتی را به صورت ماهیانه از شرکت دریافت میکنند و میزان دریافتی هیچ ارتباطی با نوع کارکرد آنها نداشته باشد. خودرویی را در نظر بگیرید که سوخت دریافتی آن بیشتر از میزان کارکرد ماهیانه است. قطعا راننده سوخت باقیمانده را به شرکت بازنمیگرداند و آن را در بازار آزاد به فروش میرساند. این یعنی سرقت سوخت مصرفی. شما با مانیتورینگ دائمی سوخت مصرفی از زمان سوختگیری تا خالی شدن باک، در صورت کاهش ناگهانی سوخت موجود در باک، هشدار دریافت کرده و میتوانید از سرقت سوخت مصرفی جلوگیری کنید.
- باید مصرف سوخت را نیز بهبود بخشید. برای دست یافتن به این هدف، نیازمند تعداد زیادی از گزارشات سامانه مدیریت ناوگان هستید. شما با استفاده از نرمافزار و اپلیکیشن ردیابی، مصرف سوخت را مانیتور میکنید تا اگر ناگهان در این روند، با یک مورد مشکوک از عدم تطابق مصرف سوخت با استانداردهای خودرو مواجه شدید، هشدار دریافت کنید. هشدارِ داده شده به شما اعلام میکند که خودرو در شرایط مناسبی نیست و نیازمند سرویسهای دورهای است. با بکارگیری گزارشات تعمیرات و نگهداری پیشگیرانه از اتفاقات غیر قابل پیشبینی جلوگیری کرده و سوخت مصرفی ناشی از عدم تعمیرات به موقع خودرو، کاهش مییابد. همچنین، گزارشات مربوط به ماژول تحلیل رفتار راننده، کلید کاهش بخش قابل توجهی از هزینههای سازمانی از جمله هزینه سوخت مصرفی است.
در ادامه نقش هر گزارش و دستگاه جانبی در کاهش میزان سوخت مصرفی، به صورت کامل توضیح داده خواهد شد.
نقش ماژول کنترل رفتار راننده در کنترل سوخت مصرفی
برای صرفه جویی در مصرف انرژی، ماژول تحلیل رفتار راننده به منظور کاهش هزینه سوخت و همچنین کاهش انتشار گازهای گلخانهای مورد توجه قرار گرفته است. طبق مطالعات صورت گرفته در کشور آلمان، در صورت کاهش رانندگی تهاجمی و روی آوردن به سمت رانندگی سبز، میزان سوخت مصرفی تا ۳۰ درصد کاهش مییابد. تحقیق صورت گرفته ارتباط بین میزان سوخت مصرف شده با شتاب، سرعت و ترمزهای شدید را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که ابتداییترین کار برای کاهش سوخت مصرفی، کنترل نوع رفتار رانندگان است.
“این فاکتور را در مقالات بعدی به طور کامل توضیح خواهیم داد.”
نقش ماژول نگهداری و تعمیرات در کنترل سوخت مصرفی
به نمودار بالا دقت کنید:
با توجه به نمودار فوق، معمولا میزان واقعی هزینه تعمیرات و نگهداری با میزان تخمین زده شده تفاوت زیادی ندارد. چرا که این تخمین بر اساس تجربیات گذشته است. شما در نمودار دو خط عمودی را مشاهده میکنید. اولین خط از سمت راست، نشان دهنده میزان هزینهای است که به سازمان تحمیل میشود. در واقع، اگر در مرحله ششم از سرویسهای تعمیرات و نگهداری آگاه شوید و عملیات تعمیرات را انجام دهید، میزان هزینهای که میشود مبلغی نزدیک به ۵۰۰۰ واحد است این در حالی است که اگر زمان خراب شدن خودرو آن را به تعمیرگاه ببرید هزینهای نزدیک به ۲۲۰۰۰ واحد گریبانگیر شما خواهد بود.
“به زبان سادهتر، تعمیرات و نگهداری پیشگیرانه هزینه سوخت مصرفی را چیزی بیش از ۷۵ درصد نسبت به تعمیرات و نگهداری به موقع، کاهش میدهد.”
نقش ماژول تعمیرات و نگهداری در کاهش میزان سوخت مصرفی، به صورت کامل در مقالهای جداگانه مورد تحلیل قرار خواهد گرفت.
کنترل سوخت مصرفی با مدیریت وزن بار
یکی از عوامل تأثیرگذار بر مقدار سوخت مصرفی، وزن باری است که توسط خودرو حمل میشود. شما میتوانید با مدیریت وزن بار هزینه سوخت سازمانی را کاهش دهید. ماژول کنترل وزن بار با استفاده از سنسور وزن بار خودرو یکی از روشهایی است که ما به مشتریان ارائه میکنیم. شما میتوانید با تجهیز ناوگان خودرویی به سنسور وزن بار خودرو، از بارگیری بیش از اندازه خودروهای حامل بار جلوگیری کنید و در نتیجه مصرف سوخت را کاهش دهید. در واقع، هر خودرو دارای استاندارد مشخصی برای حمل بار است. شما با تعریف این عدد در سامانه مدیریت ناوگان خودرویی و ماژول کنترل وزن بار، در صورت افزایش وزن از حد استاندارد، هشدار دریافت میکنید.
این ماژول و تاثیرات آن بر هزینههای جاری سازمانی، میزان سوخت مصرفی و همچنین هزینه تعمیرات و نگهداری خودرو، در آینده به طور کامل شرح داده خواهد شد.
به طور کلی
فرآیند انتخاب یک سختافزار متناسب با نیازهای سازمانی، نیازمند دقتی بسیار زیاد است. شما به عنوان فردی که در این مسیر قرار گرفتهاید، باید ابتدا از نیازهای خود آگاه بوده و پس از آن بتوانید به خوبی در این مورد تحقیق کنید. به یاد داشته باشید که در این مسیر شما خریدار یک محصول سختافزاری یا نرمافزاری نیستید، شما خریدار راهکارهایی هستید که به شما پیشنهاد شده است. پس کیفیت راهکار، ارتباط مستقیم با تیمی که آن را پیادهسازی کرده و یا وظیفه پشتیبانی از آن را بر عهده دارد، خواهد داشت.